De praktijk

De praktijk

Yes! Praktijk voor reflexintegratie is een praktijk dat werkt volgens de INPP methode.

 

Elke voldragen baby wordt geboren met een set van primitieve reflexen die worden geïntegreerd door het steeds volwassener wordende brein van een kind in ontwikkeling. Primitieve reflexen verdwijnen gedurende het eerste levensjaar. Door moeilijkheden tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste levensmaanden zou het kunnen dat het kind een andere start krijgt in het leven. Mogelijk is dat de primitieve reflexen niet volledig worden doorleefd en dus nog blijven nawerken in het lichaam van een 5 jarige (of ouder). Dan houden deze primitieve reflexen, die een neuromotorische onrijpheid markeren, het motorisch en cognitief ontwikkelen van het kind tegen.

 

Op langere termijn kan dit bijvoorbeeld resulteren in frustratie, hyperactiviteit, hypersensitiviteit, onderpresteren.

Maar ook kunt u denken aan schrijfproblemen, leesproblemen, dyslexie, ADD/ ADHD, concentratieproblemen, angst- of paniek aanvallen, fixatie disparatie, bedplassen, zwemles wil niet lukken etc.

 

Kortom het kind is niet meer gemotiveerd om naar school te gaan, huiswerk te maken of voelt dat zijn inspanningen niet worden beloond. Elke reflex kan een weerslag hebben op een bepaald domein. De ene beïnvloedt het handschrift, de andere zit het stilzitten in de weg of zorgt ervoor dat het kind nog steeds in bed plast…

 

Even in het kort.

 

  • Tijdens het leven in de baarmoeder ontstaan de primitieve reflexen.
  • Primitieve reflexen huizen in de hersenstam, een zeer rudimentair deel van de hersenen.
  • Primitieve reflexen helpen het kind geboren worden en zouden aanwezig moeten zijn in een voldragen baby vanaf de geboorte.
  • Primitieve reflexen verdwijnen tijdens het eerste levensjaar door het steeds rijper worden van het brein. Posturale reflexen komen op.
  • Posturale reflexen ontwikkelen zich gedurende de eerste 3,5 jaren en zorgen voor het automatiseren van bewegingen, (rechtopstaande) controle, evenwicht en houding.
  • Hoe meer primitieve reflexen er nog zijn, hoe meer er sprake is van neuromotorische onrijpheid van het centraal zenuwstelsel.

 

Copyright © www.praktijkyes.nl